Kinderverhaal: Kom in de kring

Mirjam, Micha en Jezus zitten in een kringetje onder de grote boom. Ze hebben een spelletje gespeeld. Maar nu is het zo donker dat ze de stipjes op de dobbelsteen niet meer kunnen lezen.

‘Voor het vertellen van verhalen heb je geen licht nodig’, zegt Mirjam. Ze kijkt Jezus vragend aan. ‘Ja, het is tijd voor een verhaal’, knikt Micha. Jezus lacht. ‘Oké’, zegt hij. Dan haalt hij uit zijn rugtas een lamp, een olielamp. Hij tilt het glas van de lamp op en steekt met een lucifer de lamp aan. Hij brandt en geeft licht.

‘Waarom doe je dat?’, vraagt Micha. ‘We hoeven nou de stipjes op de dobbelsteen niet meer te lezen. Luisteren doe je met je oren.’ ‘Maar het is wel gezellig’, vindt Mirjam, ‘zo’n lamp tussen ons in.’

Dan gaat Jezus staan. Hij pakt de lamp en klimt ermee in de boom en hangt die zo hoog mogelijk in de boom. ‘Wat doe je nou?’, vragen Mirjam en Micha tegelijk.

Als Jezus weer bij hen in een kringetje zit, zegt hij: ‘Dat licht is niet alleen voor onze gezelligheid. Iedereen moet het van ver kunnen zien. Wie wil is welkom in de kring om naar mijn verhalen te luisteren. Elk verhaal van God met de mensen is zelf ook weer een lichtje dat je door kunt geven. In elk verhaal zit ook een vuurtje dat warmte geeft aan wie het koud heeft in deze wereld: mensen die te veel alleen zijn – mensen die alleen maar groot en sterk willen zijn en mensen die geen huis hebben. Iedereen past in deze kring.’

‘Gezellig’, zegt Mirjam. ‘Begin maar vast te vertellen’, zegt Micha tegen Jezus, ‘Dan komen de mensen vanzelf.’

Lezing:    Matteüs 5: 13 – 16
Symbool: Lichtje / Lampje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.