Kinderverhaal: Gloeiende kooltjes

“We zijn jarig!,” zegt Mirjam. Huh? Micha begrijpt er niks van. Jarig? Hij niet. En Mirjam is pas jarig geweest. “We zijn jarig, állemaal!,” zegt ze. “En hoeveel jaar zijn we dan?,” vraagt Micha. “Maakt niet uit,” zegt ze. “We zijn nog jong en we zijn al groot.” Micha wijst naar zijn hoofd – Gekke Mirjam!

Maar al is ze ook een beetje gek, ze heeft wel gelijk. Alle vrienden van Jezus zijn vandaag jarig. In Jeruzalem was het ooit begonnen. Op die dag dat uit alle volken van de wereld er wel een paar in de stad rondliepen. Er waaide toen een nieuwe wind door de stad. Die blies de mensen niet bij elkaar vandaan, maar juist naar elkaar toe. En ze snapten elkaar, ook al spraken ze verschillende talen. Zoals kinderen elkaar ook snappen als ze aan het spelen zijn.

Als de wind bij een barbecue met de kooltjes speelt, beginnen ze te gloeien. Het zwart wordt dan oranjerood. Zo was het toen. Elk mens van groot tot klein was net een vurig kooltje dat steeds mooier ging gloeien. Wat Jezus ooit had voorgedaan – een vurig kooltje zijn dat warmte geeft en kleur, dat deed nu de halve stad. Ieder deed het op zijn eigen manier en zo werd het een groot feest. Niemand had het georganiseerd. Het gebeurde gewoon. “Het lijkt Gods feestje wel!,” zeiden de mensen tegen elkaar. Het eten werd gedeeld. Niemand bleef aan de kant zitten toen er werd gedanst. Zelfs soldaten deden mee. Maar hun wapens niet.

Dat was nu zoveel jaar geleden. Hoeveel is niet belangrijk. Dit verhaal zal verteld blijven worden. Het blijft gloeien. En als de wind opsteekt, wordt het zomaar weer feest. Je wordt er warm van. En je steekt elkaar er mee aan. Doorvertellen dus, dit verhaal! En vragen aan God of hij nog eens op ons blazen wil. En dan nog een keer. En nog een keer. En dan……

Lezing: Handelingen 2
In de koffer: Kooltjes voor de barbecue

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.