Kinderverhaal: Gefeliciteerd!

Mirjam, Micha en Jezus in een kringetje onder de grote boom. Zo ziet het eruit als Jezus een verhaal vertelt. Maar vandaag niet. Eerst kwam Job erbij die niemand heeft om mee te spelen. En toen Eva, die thuis niets mag. Toen kwam Ezra die nog zo wennen moet omdat hij hier niet is geboren. En toen Hanna die soms in vuilnisbakken kijkt of er nog iets in zit dat ze kan gebruiken. En zo ging het maar door. De mensen zitten rijen dik om Jezus heen.

Dan pakt Jezus een feestmuts uit zijn rugzak. ‘Geef de muts maar aan elkaar door. Zet ‘m even op. Kijk goed rond. En geef ‘m dan aan wie naast je zit’, zegt hij. Dat doen ze. Elke keer als de feestmuts een hoofd heeft gevonden, zegt Jezus wat moois.

‘Gefeliciteerd! Jij bent Gods koningskind. Ja echt. Gefeliciteerd!’ Of: ‘Gefeliciteerd! Ik weet dat je verdriet hebt. God weet het ook. Gefeliciteerd!’ ‘Gefeliciteerd! Je hebt haast niks in huis. Maar God woont bij jou. Echt waar. Gefeliciteerd!’ En zo gaat het maar door. Iedereen klapt voor elkaar als de feestmuts opgaat en Jezus er iets bij zegt. ‘Gefeliciteerd! Jij met je grote hart, die altijd ziet als iemand je nodig heeft. Jij lijkt op God. Gefeliciteerd!’

Als iedereen de feestmuts een keer heeft opgehad, begint Jezus te zingen: ‘Lang zal je leven, lang zal je leven. Lang zal je leven in de gloria.’ Iedereen begint mee te zingen in de gloria. En het ‘hieperdepiep hoera!’ klinkt zo hard dat ze het in de stad kunnen horen.

Op het Stadhuis is een moeilijke vergadering aan de gang. Allemaal ernstige gezichten bij elkaar. De burgemeester kijkt op als hij drie keer hoera hoort roepen. ‘Is er feest?’, vraagt hij, ‘En waarom weet ik daar niets van?’

Lezing:    Matteüs 5: 1 – 12
Symbool: feestmuts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.