No Title

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Concert ‘Russische ziel’ door het Fries KamerOrkest

zaterdag 25 mei 20:00

Onder de titel “Russische ziel” geeft het Fries KamerOrkest aanstaande 25 mei een concert in de Nieuwe Kerk in Groningen.  Het concert is in samenwerking met het Nederland Rusland Centrum tot stand gebracht. Dit mede ter viering van 25 jaar stedenband Groningen Moermansk.
Het orkest heeft  vanwege deze aanleiding gekozen voor een geheel Russisch programma met werken van César Cui , Modest Moesorgski en Nicolai Rimski-Korsakov. Samen met Mili Balakirev en Alexander Borodin vormden zij “De Grote Vijf”. De groep componisten die de blauwdruk vormden voor wat wel de  “Russische nationale stijl” wordt genoemd.

Programma

Het concert wordt geopend met de orkestsuite nr. 4 opus 40A van Cesar Cui (1835 -1918)
Cui schreef deze suite oorspronkelijk als de pianosuite “À Argenteau”. Van de 9 deeltjes zijn door Alexander Glazoenov vijf delen bewerkt voor symfonieorkest en in 1899 uitgegeven. Het is aangename, welluidende muziek, in een prachtige orkestratie.

Als tweede werk voor de pauze staat Liederen en Dansen van de Dood van Modest Moessorgski op het programma. Moessorgsky (1839-1881) schreef deze cyclus in 1877 voor zangstem en piano. Het werk, bestaande uit vier liederen,  wordt beschouwd als één van Moessorgski’s meesterwerken. Het werk is door meerdere Russische componisten bewerkt. In dit concert wordt de muziek uitgevoerd in een orkestratie van Dmitri Sjostakovitsj. De solozang wordt verzorgd door de bekende Friese bariton Ben Brunt,

En dan tenslotte na de pauze de tweede symfonie van Nicolai Rimski-Korsakov (1844-1908). Rimski-Korsakov schreef het werk in 1868, en de première klonk in 1869. Aanvankelijk noemde hij het werk zijn 2e symfonie, maar later een ‘symfonische suite’; er ligt een Arabische vertelling aan dit programmatische stuk ten grondslag. Moessorgski en Cui zetten Rimski-Korsakov op het spoor van het verhaal ‘Antar’ van de schrijver Senkovski:
Antar, een door het leven teleurgesteld en verbitterd mens, is een kluizenaar in de woestijn geworden. Hij redt een gazelle van een grote vogel. Moe van het vechten met de vogel valt hij uitgeput in slaap. Hij droomt dat hij in het paleis van de koningin van Palmyra is. De koningin, de fee Gul-Nazar, bleek de gazelle, die door Antar werd gered.  Als beloning staat de koningin Antar toe om drie van de grootste vreugden van het leven te vervullen – wraak, macht en liefde. Hij aanvaardt deze geschenken met dankbaarheid en doet haar vervolgens zelf een verzoek. Hij vraagt de koningin om zijn leven te nemen als deze genoegens vermoeiend gaan worden. Dan wordt hij verliefd op de koningin. Na verloop van tijd raakt hij echter moe van zijn gepassioneerde leven. De koningin neemt hem in haar armen en kust hem zo woest dat zijn leven wegebt.

Alle drie de werken verklanken op verschillende manieren de “ziel” van Rusland.

Fries Kamerorkest

Het Fries Kamerorkest bestaat uit ca. 40 betrokken amateurmusici, zowel strijkers als blazers. Al meer dan 50 jaar brengt dit orkest muziek in Friesland en soms daarbuiten. Unplugged, ambachtelijke handgemaakte muziek, the real thing!. Voor dit programma is de bezetting uitgebreid met extra koperblazers, slagwerk en harp.

Meerdere dirigenten hebben het orkest geleid. Sinds juni 2016 hanteert Ronald Slager uit Heerenveen de button.

Afbeeldingsresultaat voor ben brunt Ben Brunt is afgestudeerd als klassiek solist aan de conservatoria van Leeuwarden en Groningen, bij achtereenvolgens Aerde Kuiper, Maria Rondèl en Grethe de Vink. In 1992 haalde hij zijn diploma Docerend Musicus.

Al sinds zijn studie is Ben regelmatig solozanger bij diverse koren en ensembles. Hij was als solist te beluisteren in de Johannes Passion van J.S. Bach, de Messiah van G. Fr. Händel, de Jehannes Passy van Huite. Pruiksma, het Requiem van G. Fauré, de Carmina Burana van C. Orff, Requiem van W.A. Mozart en cantates van Bach, Buxtehude en Telemann. Ook heeft hij meegewerkt aan verschillende albumopnames, was hij een vaste baritonzanger van Capella Frisiae en zingt hij vaak mee in producties van de Nederlandse Bachacademie.

 

 

Nieuwe Kerk, Nieuwe kerkhof 1, Groningen
25 mei 2019
Aanvang 20.00 uur
Entree € 15,00 (vrienden van de Stedenband met voucher € 10,00)
Voorverkoop via info@nrce.nl

Gegevens

Datum:
zaterdag 25 mei
Tijd:
20:00

Locatie

Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof 1
Groningen, Groningen 9712 PT Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0503123756