No Title

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Choral Evensong

zondag 17 november, 2019 17:00 - 18:00

Deze Evensong begint met prachtig ingetogen Be still my soul van Percy Whitlock. De tekst over de geruststellende nabijheid van God is van William Dalrymple Maclagan (1826-1910) Whitlocks muziek raakte na zijn vroege dood (in 1946) in vergetelheid, maar is door liefhebbers vanaf 1983 onder het stof vandaan gehaald, uitgegeven en wordt sindsdien weer regelmatig uitgevoerd.
De eerste hymne is van de hand van James Montgommery (1771-1854), missionariszoon, schrijver, redacteur en uitgever die in zijn geschriften opkwam voor de armen en verdrukten en daarvoor verschillende keren kort in de gevangenis terecht kwam. Hail to the Lord’s anointed, gebaseerd op psalm 72 wordt beschouwd als een van zijn mooiste hymnes. De melodie, Aurelia, is van Samuel S. Wesley (1810-1876), Engels componist, organist en koorleider.
De muziek voor de Preces and Responses is dit keer van de hedendaagse componist Peter Nardone (*1965). Vertrouwde muziek voor het koor en dat is in deze tijd van extra kerstrepertoire instuderen erg prettig. Ook op de psalm heeft het koor eerder al fink geoefend en met resultaat. De uitvoering van psalm 132 op een chant van William Crotch (1775-1847) werd in Westminster Abbey Londen zeer gewaardeerd. William Crotch werd beschouwd als wonderkind en speelde al orgel voor koning George III toen hij nog geen vier jaar oud was. Het wijsje van de Big Ben wordt ook wel aan hem toegeschreven.
Het Magnificat en Nunc Dimittis worden dit keer gezongen op muziek van Charles Villiers Stanford (1852-1924). Stanford is een van de belangrijkste componisten van de Engelse muzikale renaissance aan het begin van de twintigste eeuw. Hij componeerde symfonieën, opera’s, stukken voor piano, orgel en kamermuziek en meer dan dertig grote koorwerken. Ook leidde hij andere bekend geworden componisten op aan de universitiet van Cambridge.
De anthem is van veel vroeger datum: O quam gloriosum van William Byrd (1538-1623). Byrd werd al jong benoemd tot organist van de kathedraal in Lincoln. Byrd leefde en werkte in een onrustige tijd en werd verschillende keren vervolgd voor het afwijzen van het Anglicanisme. Hij componeerde evenwel zonder onderscheid voor de anglicaanse en de katholieke eredienst. Byrds omvangrijke oeuvre bevat naast geestelijke ook wereldlijke muziek.
We sluiten deze Evensong gezamenlijk af met het zingen van The day thou gavest Lord is ended. In de woorden van John Ellerton (1826-1893) en op muziek van Clement C. Scholefield (1839-1904) danken we God voor de afgelopen dag en geven we ons over aan de nacht in het vertrouwen dat er geen einde komt aan Gods koninkrijk.

Het koor Choral Voices zingt o.l.v. Daniël Rouwkema. Mattijs de Vreugd bespeelt het orgel. Voorganger is ds. Ynte de Groot.

Let op: In december is Choral Voices niet op de de derde zondag van de maand te horen in de Nieuwe Kerk. Maar u bent van harte welkom bij het Cathedral Christmas Concert in de Martinikerk op dinsdag 10 december. Choral Voices, Vocaal Ensemble Magnificat (Emmen), solisten en orkest brengen dan een prachtig programma waarvan een gedeelte ook op 24 december wordt uitgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw. Kijk voor het volledige programma rondom kerst op www.choralvoices.nl

Gegevens

Datum:
zondag 17 november, 2019
Tijd:
17:00 - 18:00

Locatie

Nieuwe Kerk