No Title

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cantatedienst in de Nieuwe Kerk

zondag 3 februari, 2019 17:00

De eerstvolgende cantatedienst is op zondag 3 februari 2019.

In deze dienst wordt een tweetal cantates van Johan Sebastian Bach uitgevoerd. Het zijn „Ach Gott, wie manches Herzeleid“ ( BWV 3) en „ Was mein Gott will, das g’scheh allzeit“ (BWV 111).
De cantates worden uitgevoerd door het Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos. De solisten zijn Agnes van Laar (sopraan), David van Laar (altus), Sebastian Brouwer (tenor) en Jasper Schweppe (bas).

Met in totaal 42 koraalcantates was 1725 voor Bach het meest productieve jaar wat betreft deze cantatevorm. Beide koraalcantates zijn geschreven voor de 2de en 3de zondag na Epifanie van dat jaar. Centrale thematiek is de moeizame weg die de gelovige moet gaan en het vertrouwen op Jezus’ hulp.

De koraaltekst van BWV 3 is een bewerking van de middeleeuwse hymne ‘Jesu dulcis memoria’ waarbij het eerste en laatste couplet integraal zijn overgenomen. De overige coupletten zijn vrij vertaald en gevat in recitatieven en aria’s. Muzikaal hoogtepunt in deze cantate is het schitterende duet voor sopraan en alt.

Het openingskoor van BWV 111 is buitengewoon energiek en scherp geprofileerd, het vertrouwen spat ervan af: ‘Wer Gott vertraut, fest auf ihn baut, den will er nicht verlassen’. Prachtig is het duet voor alt en tenor, zingend in canon en fraai begeleid door strijkers met een hoofdrol voor de eerste violist.

 

Voorganger: ds. Dick Mak

Organist: Stef Tuinstra

Toegang gratis, collecte bij de uitgang.

www.cantatediensten.nl

 

Gegevens

Datum:
zondag 3 februari, 2019
Tijd:
17:00

Locatie

Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof 1
Groningen, Groningen 9712 PT Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0503123756